ΘΥΜΟΣ

Θυμός: θυμώνοντας με το θυμό...

  Ο θυμός δεν χαρακτηρίζεται ως καλός ή κακός, αλλά όπως όλα τα συναισθήματα έχει εξελικτική αξία για τον άνθρωπο. Τα άτομα που αναζητούν βοήθεια σε σχέση με το θυμό τους είναι εκείνα που δηλώνουν ότι ο θυμός  εξουσιάζει  την καθημερινότητα τους, ότι  ο θυμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή τους, ότι ο θυμός τους είναι εκτός ελέγχου ή ότι ο θυμός απουσιάζει. Οργή, πικρία, θλίψη, ενοχές, ματαιότητα, ντροπή, καταστροφικότητα, μανία και απώλεια ελέγχου, θυμός για το θυμό, καταπίεση του θυμού είναι πολλές φορές χαρακτηριστικά που τα συνοδεύουν.

  Ποιος όμως ο απώτερος στόχος αυτού του θυμού; Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που συνετέλεσαν ώστε αυτός ο θυμός που προσφέρει τις περισσότερες φορές μερική ανακούφιση να είναι η μόνη απάντηση στην εσωτερική πίεση που δέχεται το άτομο; Τραυματικά γεγονότα, οικογενειακές ιστορίες που πληγώνουν, πένθος που δεν έχει εκδηλωθεί, έντονος φόβος, φοβίες, είναι μόνο  μερικά απ΄αυτά που θα ήθελε να μοιραστεί και να εκφράσει  ένα άτομο μέσα από τα έντονα επεισόδια θυμού του. Ενώ χρειάζεται τόσο πολύ την αγάπη και την υποστήριξη των άλλων, μέσα από  τις ακραίες αντιδράσεις του ή μέσα από τον καταπιεσμένο θυμό, τους διώχνει μακριά.  

  Η προσέγγιση και η αποδοχή  του θυμωμένου εαυτού περνά μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα του πληγωμένου κομματιού. Στη θεραπευτική σχέση δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να μπορέσει να ερμηνεύσει με ευαισθησία την πραγματικότητά του και να της δώσει νόημα μέσα από την ειλικρινή συγχώρεση και την αναγνώριση της αξίας της προσωπικότητας του.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.