ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η συντροφικότητα στη σχέση του ζευγαριού.

  Στο χώρο της θεραπείας του ζευγαριού γίνεται πολύς λόγος για την έννοια της συντροφικότητας. Αν κάποιος ρωτήσει τι σημαίνει συντροφικότητα, ο καθένας από εμάς θα δώσει διαφορετική ερμηνεία, εστιάζοντας στις προσωπικές του εμπειρίες και θεωρήσεις για το νόημα της κοινής ζωής. Στρέφοντας  κανείς  την προσοχή του στην ετυμολογία της λέξης σύντροφος, συν και τρέφω, αυτόματα οδηγείται σε μία διαφορετική προσέγγιση  της συντροφικότητας στο  ζευγάρι. Η ανάγκη του ατόμου για το μαζί έρχεται να συναντήσει την ανάγκη του ατόμου για την τροφή. Το μοίρασμα, η υποστήριξη, το πλησίασμα, είναι συναισθήματα που ο κάθε άνθρωπος επιδιώκει να νιώσει μέσα στη σχέση.

  Το πεδίο του ζευγαριού γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι σύντροφοι θα προσπαθήσουν να  ξαναγίνουν παιδιά, θα αναμετρηθούν με νέους ρόλους (μητέρας- πατέρα), θα  επουλώσουν πληγές, θα πλησιάσουν τον εαυτό τους μέσα από το σχετίζεσθαι. Το ζευγάρι που ορίζει τον άντρα και τη γυναίκα ως σύντροφο είναι εκείνο που αφήνει να ανθήσει το κάθε μέλος του, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει αρκετό χώρο και για το μαζί. Είναι εκείνο που καταφέρνει να μετασχηματίζεται και να ακολουθεί τις ανάγκες του ζευγαριού και όχι να τις ορίζει.

  Η συντροφικότητα αναπτύσεται σε περιβάλλοντα ισότιμα, σέβεται την ατομικότητα, την ιδιαιτερότητα και προάγει την ελεύθερη βούληση. Δύο σύντροφοι είναι μαζί, γιατί, έχουν επιλέξει να είναι μαζί και όχι γιατί ακολουθούν επιταγές του πρέπει και του περιβάλλοντος. Στη συντροφική σχέση οι στόχοι μπορεί να είναι κοινοί, ο δρόμος, όμως, που θα ακολουθήσουν οι σύντροφοι για να τον προσεγγίσουν είναι προσωπικός. Η διαφορετικότητα που κουβάλουν δεν οδηγεί στην ασυμβατότητα και στη ματαίωση,  αλλά στην πολύπλευρη ανάπτυξη τους.

  Κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής υπάρχουν στιγμές που  το ζευγάρι φαίνεται να χάνει τον προσανατολισμό του και να υιοθετεί τη σύγκρουση ως το μοναδικό μέσο λήψης απόφασης και επικοινωνίας. Η κοντινότητα δοκιμάζεται και η συναισθηματική απομάκρυνση του ζευγαριού φαίνεται να λειτουργεί ανακουφιστικά.

  Μέσα στα πλαίσια της θεραπείας του ζεύγους δίνεται η δυνατότητα στους συντρόφους να επαναπροσεγγίσουν ο ένας τον άλλον με λιγότερο απειλητικό τρόπο, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, να διερευνήσουν νέα πιο ουσιαστικά σχήματα αλληλεπίδρασης, να δουν τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει καταλήγοντας στο εάν τελικά θέλουν ή όχι να συμπορευτούν.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.