ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η διαδικασία της  εκπαιδευτικής  επιλογής μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει.

  Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα υπάρχει έντονη ανησυχία και αγωνία για το επαγγελματικό μέλλον των νέων. Με ποσοστά ανεργίας που διαρκώς ανεβαίνουν, ιδιαίτερα στους νέους, και σε ένα κόσμο όπου η ασάφεια, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα κυριαρχούν, οι εκπαιδευτικές και οι επαγγελματικές επιλογές φαντάζουν πολύ δύσκολες.

  Γονείς και έφηβοι αγωνιούν  για το εάν θα καταφέρουν να κάνουν  «σωστές» εκπαιδευτικές επιλογές. Πώς όμως να επιλέξω  μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον; Τι σημαίνει σωστή απόφαση; Τι επιλογές υπάρχουν; Τι μου ταιριάζει; Πώς να αποφασίσω; Από πού να ενημερωθώ; Ποια θα είναι η επαγγελματική μου αποκατάσταση; Πώς μπορώ να συνδέσω την εκπαίδευση μου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας;

  Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα ερωτήματα που έρχεται να απαντήσει η συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Στόχος είναι το άτομο μέσα απο ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή να νιώσει δυνατό, ικανό  και ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Μέσα από την πληροφόρηση, την διερεύνηση των αναγκών, των επιθυμιών, των αξιών  και των ικανοτήτων του, προχώρα στο σχεδιασμό πιο συγκεριμένου εκπαιδευτικού  πλάνου. Εκπαιδευτικό πλάνο  που χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν είναι στατικό, αλλά ευέλικτο και που  προσαρμόζεται με βάση τις κοινωνικές, οικονομικές και προσωπικές παραμέτρους.

  Η εφηβεία είναι μία ηλικιακή φάση στην οποία τα άτομα από τη μία καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον και από την άλλη προσπαθούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να τον αποδεχτούν. Ο τρόπος που θα σταθούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι σύμβουλοι  δίπλα τους έχει πολλά να τους προσφέρει. Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα των εφήβων αυτό που επιτυγχάνεται είναι να αισθανθούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στο κόσμο των ενηλίκων. Οι νέοι με υψηλή αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας τείνουν να προχωρούν σε πιο συνειδητές αποφάσεις και επιλογές και να καταφέρνουν να αναπροσαρμόζουν τους στόχους τους ανάλογα με τις απαιτήσεις του πλαισίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

  Η εκπαιδευτική επιλογή είναι μια πρόκληση για όλη την οικογένεια και μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για το πώς οι γονείς μπορούν να σταθούν δίπλα από τον έφηβο και να τον υποστηρίξουν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να  αποφασίζουν για αυτόν ή να του επιβάλλουν απόψεις.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.