ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ψυχοσωματικά: συναίσθημα και σώμα.

  Σήμερα περισσότερο από ποτέ προκαλεί δέος και συγκίνηση η επιβεβαίωση και απο την επιστημονική κοινότητα για το πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένα το σώμα και η ψυχή - συναίσθημα. Χρειάστηκαν να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια για να  αποδειχθεί μέσα από την χαρτογράφηση του εγκεφάλου αυτό που υποστήριζαν οι ασιατικές κουλτούρες και οι αρχαίοι έλληνες, την αρμονία του σώματος και όλων αυτών που αισθανόμαστε.

  Ολιστικές προσεγγίσεις φαίνεται να αντικαθιστούν άλλα παραδοσιακά σχήματα που έδιναν σημασία μόνο στην συμμετοχή των οργανικών αιτίων κατά την εκδήλωση των σωματικών ασθενειών. Τις περισσότερες φορές ψυχικά τραύματα, άκαμπτα σχήματα επικοινωνίας, ο φόβος της εγκατάλειψης ή της καταπάτησης της προσωπικότητας δημιουργούν συναισθήματα θυμού, πόνου, απογοήτευσης που με δύναμη ζητούν την εκτόνωση τους.

  Όταν ο άνθρωπος πληγωθεί πολλές φορές στρέφεται προς τα μέσα, και τότε είναι που τα συναισθήματα παγώνουν. Υπάρχουν φορές που τα άτομα επιλέγουν να τα προσπεράσουν χώρις να τους δώσουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ευκαιρίες για επανασχεδιασμό και απόδοση  νέου νοήματος  για τη ζωή.  Το σώμα, όμως, δεν ξεχνά και βρίσκεται εκεί για να θυμίσει τις εκκρεμότητες που έχουν τα άτομα με γεγονότα, πρόσωπα, σχέσεις. Τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να αποτελέσουν το εισητήριο  για να αποκτήσει κανείς μια πιο γνήσια σχέση με τον αληθινό εαυτό και κατεπέκταση για να αποκτήσει κανείς  πιο αληθινές σχέσεις με τους άλλους. Πιστεύω και θεωρίες που μέχρι τώρα εμφανίζονταν τυραννικές καταρρέουν και τη θέση τους παίρνουν άλλα που προσφέρουν περισσότερες επιλογές, που χρωματίζονται από την προσωπική σφραγίδα των ατόμων....

  Μέσα στη θεραπεία δίνεται η ευκαιρία στα άτομα όχι μόνο  να δουλέψουν το κομμάτι της κοντινότητας ή της οικειότητας με τους άλλους και κυρίως με τους σημαντικούς άλλους, αλλά και να προχωρήσουν σε δράσεις  – πράξεις, να δοκιμάσουν νέα σχήματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς, έως ότου υιοθετήσουν εκείνο που ταιριάζει με την δική τους ύπαρξη.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.