ΠΑΝΙΚΟΣ

Kρίση πανικού: η κόκκινη γραμμή του εαυτού.

  Τρέμουλο,  ταχυκαρδία,  αίσθηση  ότι πεθαίνει, δύσπνοια,  τρομακτικός φόβος, μυρμηγκιάσματα, ρίγη, σωματικοί πόνοι, απώλεια ελέγχου είναι μερικά μόνο απο τα συμπτώματα που νιώθει κάποιος κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού. Οι άνθρωποι πανικοβλημένοι ζητούν βοήθεια. Είναι από εκείνες τις στιγμές που το συναίσθημα αγκαλιάζει το σώμα και το νου  με αποπνικτικό τρόπο, τα κυριεύει και τα τρομάζει.

  Παραμερίζοντας, όμως, κανείς το σύννεφο και το θόρυβο που αφήνουν τα συμπτώματα του πανικού ανακαλύπτει ότι η κρίση λειτουργεί ως πρόβλημα και λύση ταυτόχρονα. Ο πανικός είναι σύμπτωμα, δεν είναι το αληθινό πρόβλημα, τα έντονα συναισθήματα, όμως, που νιώθει ο άνθρωπος που βιώνει στην κρίση είναι αληθινά.  Άλυτα θέματα, δύσκολα συναισθήματα, απομάκρυνση από τον αυθεντικό εαυτό, τραυματικά γεγονότα συχνά υποβόσκουν στην κρίση πανικού.

  Η εσωτερική φωνή  μέσα από τον πανικό εκφράζεται και  δίνει την ευκαιρία να  προετοιμάσει το άτομο για αλλαγές, να το παρακινήσει να επουλώσει πληγές, να διαχειριστεί αντιφατικά συναισθήματα και να του υπενθυμίσει ότι βρίσκεται μπροστά από ένα σταυροδρόμι. Το καλεί να πάρει αποφάσεις και να προβεί σε αλλαγές που θα βρίσκονται σε αρμονία με τα θέλω, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

  Η καλύτερη αντιμέτωπιση του πανικού είναι η αποδοχή του και η κατανόηση του ρόλου που έχει στη ζωή των ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας είναι πολύ σημαντική, αφού οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Τα άτομα, δηλαδή, απαντούν στην αδυναμία να ελέγχουν τις κρίσεις πανικού με το να αποσύρονται και να απομονώνονται κοινωνικά.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.