ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρόβλημα στην οικογένεια ως πρόσκληση για αλλαγή.

«Ο πιο ευχυχισμένος, είτε βασιλιάς είτε χωριάτης,
είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του...». (Γκαίτε)

  Ποια οικογένεια δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει προκλήσεις και δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εξελικτικής της πορείας;  Ποια οικογένεια δεν ένιωσε το φόβο και την απόγνωση όταν διασπαστικά γεγονότα απειλούσαν την ύπαρξη της ίδιας και των μελών της; Τα προβλήματα μέσα στον οικογενειακό ιστό τις περισσότερες φορές αποτελούν «λύσεις» σε συναισθηματικά διλήμματα που την ταλανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδανική οικογένεια δεν υπάρχει, αυτό όμως που σίγουρα υπάρχει είναι οικογένειες περισσότερο ή λιγοτερο λειτουργικές.

  Κάθε προσπάθεια των μελών να ορίσουν τα πρόβληματα με όρους αιτίου - αιτιατού, να εξετάσουν, δηλαδή, τη συμπεριφορά του ενός ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του άλλου, κρίνεται άσκοπη και αναποτελεσματική. Κατά την αφήγηση των προβλημάτων γίνεται συχνά κατανοητό ότι τα θέματα που φέρνουν οι οικογένειες είναι θέματα που σχετίζονται τελικά με την αυτονομία, την εγγύτητα  και τη  συναισθηματική  υποστήριξη  και αποδοχή των μελών της.

  Μέσα στη θεραπευτική διαδικασία δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη να ακουστεί η φωνή τους με τρόπους που δεν υποδαυλίζουν την ενότητα του οικογενειακού συστήματος και χωρίς τα λόγια να πληγώνουν τους άλλους. Γίνεται κατανοητό, ότι ο θυμός που  τις περισσότερες φορές έχουν τα μέλη είναι χρήσιμος ως μοχλός κινητοποίησης  προς την αλλαγή και ως ευκαιρία να ακουστούν απόψεις, σκέψεις, καθώς και να μοιραστούν συναισθημάτα που μέχρι τώρα αποσιωπούνταν.

  Το άτομο που εμφανίζεται ως αυτό που έχει το πρόβλημα είναι αυτό που τις περισσότερες φορές εκφράζει τη δυσπροσαρμοστικότητα της οικογένειας σε νέες απαιτήσεις και ρόλους, είναι αυτό που εκφράζει τα δυσλειτουργικά σχήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα  το οικογενειακό σχήμα. Το πρόβλημα   αποτελεί κάλεσμα σε όλους για αλλαγές που θα αποσκοπούν στο να μπορέσει το κάθε άτομο να νιώσει  ασφάλεια, κατανόηση  και αγάπη μέσα στο σύστημα της οικογένειας.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.