ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Κατάθλιψη: το δριμύ «κατηγορώ» του εαυτού....
    
  Η κατάθλιψη  φαίνεται να εξελίσσεται σε μια μάστιγα της εποχής. Τα αίτια εκδήλωσης της ψυχολογικής αυτής νόσου παραμένουν ακόμη και σήμερα άγνωστα, αν και κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες συνεργάζονται στενά στην εμφάνιση της. Ο όρος της κατάθλιψης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα νοημάτων και ερμηνειών. Για άλλους η κατάθλιψη αποτελεί τον μανδύα άλλων συναισθημάτων θυμού, ενοχής, ντροπής, για άλλους αποτελεί ένα μοντέλο επικοινωνίας και σχετίζεσθαι, για άλλους κρύβει το συναίσθημα του πόνου και της απώλειας που μπορεί να ένιωσε κανείς τα τρυφερά πρώτα χρόνια.  

  Η σημαντική διάσταση της όμως, είναι ότι το άτομο μέσω της κατάθλιψης στρέφεται κατά του εαυτού του και τον πολεμά με κάθε μέσο. Το άτομο με στοιχεία κατάθλιψης δεν αφήνει τον εαυτό του να χαρεί, να νιώσει ικανοποίηση, να νιώσει ισότιμο σε μια ομάδα (ομάδα ζευγαριού, οικογένεια, φιλικές σχέσεις, επαγγελματικές σχέσεις κτλ.). Έχει σωματικές ενοχλήσεις, δυσκολίες στον ύπνο και στο φαγητό, είναι ευερέθιστο, παρουσιάζει αδυναμία συγκέντρωσης, νιώθει συναισθήματα αδικίας και έντονης ανάγκης να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

  Όλες αυτές οι ανησυχίες και τα δύσκολα συναισθήματα  που βιώνει, αλλά και το υπαρξιακό άγχος που το χαρακτηρίζει το κάνει να στρέφει όλο και περισσότερο το βλέμμα του προς τον εαυτό του. Οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν γι' αυτό πεδίο άγχους - υπάρχει μεγάλη συσχέτιση άγχους και κατάθλιψης - και τις αποφεύγει όλο και περισσότερο.

  Ο ρόλος του θεραπευτή έγγειται στο να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της κατάθλιψης. Κάθε συμπεριφορά, άλλωστε, έχει νόημα αν γνωρίζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιέται και εξελίσσεται. Το άτομο μέσα από την ειλικρινή και ισότιμη θεραπευτική σχέση υποστηρίζεται, με στόχο να προβληματιστεί γύρω από τους παράγοντες που το έκαναν να υιοθετήσει την κατάθλιψη ως μοντέλο ζωής και να αναρωτηθει εάν μπορεί να αμφισβητήσει στοιχεία της μέχρι τώρα πραγματικότητας του.

  Λέξεις κλειδιά στη θεραπευτική διαδικασία είναι: αυθεντικότητα, αποδοχή, βοήθεια, εμπιστοσύνη, μοίρασμα... Με άλλα λόγια, το άτομο ενθαρρύνεται  να αναζητήσει τα βαθύτερα συναισθήματά του και να τους αφήσει το χώρο και το χρόνο να βιωθούν, να σχετιστούν με γεγονότα και καταστάσεις και να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει μέσα στην ιστορία του. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του «ευ ζην». Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και  ο Ελύτης «την άνοιξη αν δε τη βρεις τη φτιάχνεις»....

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.