ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η ψυχολογική διάσταση των διαταραχών πρόσληψης τρόφης.

  Βουλιμία, ανορεξία, παθολογική παχυσαρκία, ανήκουν στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η εικόνα και η εμφάνιση γενικά αποτελεί για τους περισσότερους αυτοσκοπό και σχετίζεται άμεσα με την κατάκτηση της επιτυχίας και της ευτυχίας. Η προβολή σωματότυπων (πολύ αδύνατα σώματα) που απέχουν από την πραγματικότητα δημιουργούν έντονες πιέσεις, αφού τα νέα παιδιά προσπαθούν να υιοθετήσουν αυτά τα πρότυπα με κάθε κόστος για να γίνουν αποδεκτά.

  Η τροφή αποτελεί πια μια στιγμιαία απόλαυση (fast food) και παύει να έχει τα χαρακτηριστικά της φροντίδας για τον εαυτό και για τους άλλους, του μοίρασματος των συναισθημάτων, του σεβασμού, της  κοντινότητας, της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Όταν οι σκέψεις γύρω από το φαγητό κυριεύουν την καθημερινότητα της οικογένειας, τότε κάποιο μέλος της πιθανά να έχει πληγεί από τις διαταραχές διατροφής.

  Οι ενοχές, ο θυμός, η οργή και η απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που αρχικά νιώθουν τα άτομα και κυρίως οι γονείς, όταν στα πλαίσια αναζήτησης ενόχων για την εμφάνιση των διαταραχων αυτών καταλήγουν σε φαύλους κύκλους. Σκοπός του θεραπευτή είναι να τονίσει ότι σε αυτή τη διαταραχή δεν υπάρχουν ένοχοι και αθώοι, αλλά συμπεριφορικά σχήματα που υποστηρίζουν τη συντήρηση της, συναισθήματα που δεν έχουν μιληθεί, εσωτερικά κίνητρα που δεν έχουν φανερωθεί.

  Σε κάποιες περιπτώσεις των διαταραχών πρόσληψης τρόφης υπάρχει συσχέτιση της εμφάνισης της με  κακοποίηση σωματική ή και σεξουαλική. Το άτομο που πάσχει γίνεται φορέας μηνύματος που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Αναζητά την προσοχή, την αγάπη, την αποδοχή και την εκτίμηση των άλλων. Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπει μέσα από την ακραία συμπεριφορά του (βουλιμία, ανορεξία) χρειάζεται να μεταφραστεί σε λόγια και συναισθήματα που θα βρουν αποδέκτες (οικογένεια - σύντροφο - θεραπευτή - γιατρό) με ενσυναίσθηση και άνευ όρου αποδοχή. Το άτομο με διατροφικές διαταραχές δεν έχει ανάγκη από συμβουλές, αλλά ανάγκη να ξαναβρεί κίνητρα για τη ζωή, ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί με όρους ελευθερίας, ανεξαρτησίας και αυτονομίας από γεγονότα και περιβάλλοντα ψυχοπιεστικά.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.