ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αυτοεκτίμηση: το αιώνιο ερώτημα «άραγε αξίζω»;

  Ποιος είμαι;  Πόσους από εμάς δεν έχει απασχολήσει αυτό το ερώτημα; Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένα από τα βασικότερα ερωτήματα της ύπαρξής μας, καθώς το κατά πόσο εγκρίνουμε τον εαυτό μας, η αυτοεκτίμησή μας δηλαδή, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που ζούμε και με την ικανοποίηση που παίρνουμε από αυτά που καταφέρνουμε.  

  Οι γονείς βοηθούν το παιδί να θέσει τις βάσεις της αυτοεκτίμησής του. Στη συνέχεια το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης είναι μια προσωπική διαδρομή, μια εσωτερική διαδικασία. Ο εαυτός μας είναι όπως ένα νεαρό φυτό που μόλις αγοράσαμε, χρειάζεται κι αυτός φροντίδα και περιποίηση.  

  Πόσοι  από εμάς επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη, να ζητήσει βοήθεια, να αποδεχθεί τα δύσκολα συναισθήματα; Η συγχώρευση είναι το μαγικό κλειδί που θα μας απελευθερώσει και θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα στη βελτίωση και στην ανάπτυξη του εαυτού μας. Αν δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι τόσο με την επιτυχία όσο και με την αποτυχία, τότε δε μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας απολαμβάνοντας τις μικρές καθημερινές χαρές της.   

  Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας. Είναι πολύ βασικό να αφουκραζόμαστε τα «θέλω» μας και τα «δεν θέλω» μας. Είναι εντάξει στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε αυτό που θέλουμε να πειραματιζόμαστε, να αλλάζουμε γνώμη στην πορεία, να επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας, να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιούμε πάντα όλες μας τις επιθυμίες, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μη θέλει κάτι.

  Όταν κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν παίρνουμε ικανοποίηση και ενέργεια να συνεχίσουμε και όσο πιο πολλά πράγματα κάνουμε που μας δίνουν χαρά, που θέλουμε, τόσο πιο πολύ αποκτάμε μια θετική εικόνα εαυτού, μας αρέσει δηλαδή ο εαυτός μας.

  Η θεραπευτική διαδικασία μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, ότι έχουμε κάποια όρια τα οποία οφείλουμε στον εαυτό μας να τα γνωρίζουμε και να τα σεβόμαστε. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τόσο τα δυνατά μας σημεία όσο και τις αδυναμίες μας, σταματώντας να εστερνιζόμαστε τη φωνή των γονιών και των δασκάλων να κυνηγάμε πάντα και σε όλα το άριστα.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.