ΑΓΧΟΣ

Το συναίσθημα του άγχους
    
  Το άγχος ειναι ένα συναίσθημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Η λειτουργία του αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας που έχει σαν  στόχο να προστατεύσει το άτομο από επικίνδυνες ή άγνωστες καταστάσεις. Συμπτώματα όπως ζάλη, ιδρώτας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι κάνουν την εμφάνιση τους, αφού το σώμα στοχεύει στην επιβίωση του.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι που απευθύνονται στο γραφείο μας έρχονται με αίτημα να απαλλαγούν από το άγχος. Πώς όμως να καταφέρει κάποιος να απαλλαγεί από κάτι που ταυτόχρονα τον προστατεύει; Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικης δουλειάς δίνεται μεγάλη έμφαση στη διπλή λειτουργία του άγχους και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει στη ζωή του κάθε ατόμου.

  Στόχος δεν είναι να απαλλαγεί κανείς από αυτό, αλλά να μάθει να το αναγνωρίζει, να το διαχειρίζεται, να το παρατηρεί και να το αποκωδικοποιεί. Όσο το μήνυμα του άγχους δεν αποκρυπτογραφείται τόσο εκείνο κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του, επιλέγοντας ίδιες ή και διαφορετικές μορφές για να εκφραστεί. Ρωγμή στο φαύλο κύκλο του άγχους αποτελεί η συναισθηματική ενημερότητα που οδηγεί στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εαυτού.  

  Τo άγχος, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει το μέσο, το δούρειο ίππο με τον οποίο θα κατακτήσει το άτομο μια μεγαλύτερη συνειδητότητα εγκαταλείποντας μοντέλα ελέγχου καταστάσεων που δεν του ταιριάζουν πια, αποδεχόμενο την αλήθεια του και την αδυναμία του ως διάσταση της ανθρώπινης οντότητας.

 

 

seminaria

omades

 

 

fb

 

 

 

© 2013 DESIGN4U.com.gr. All Rights Reserved.